Így legyen madárbarát a kerted!
2017. november 11. írta: Ízelítő

Így legyen madárbarát a kerted!

Az előző posztomban két kihagyhatatlan őszi madaras programra hívtam fel a figyelmeteket. Ahhoz, hogy a madarakat csodáljuk, figyeljük vagy esetleg fotózzuk, nem kell mást tenni, mint a közelünkben lévő fa egyikére madáretetőt, madáritatót rakni, majd egész évben gondoskodni az etető és itató feltöltéséről - főleg a téli hónapokban.

Ha kerttel rendelkező házban élsz és az evés-ivásban segítesz nekik, és esetleg még egy-két fészekodút is kiraksz, akkor máris pályázhatsz a madárbarát kert címre. A www.mme.hu/madarbarat_kert_program oldalon pontosan leírják mi a teendő. Regisztrálni kell a honlapon, az előbb leírt három dolgot kell teljesíteni, majd vissza kell küldeni a regisztrációs csomagban kapott "jelentőlapot". Ezután kapsz egy madárbarát kert táblát, amit kitehetsz a kapudra.

Mivel a közelmúltban kerttel rendelkező házba költöztünk, így már semmi nem akadályozhat meg minket abban, hogy madárbarát kertünk legyen. Az ablakunk előtt van egy óriási platánfa, ami alkalmas hely a mesterséges odúnak és az etetőnek. A polcon megtaláltuk a Legyél te is madármegfigyelő könyvet, ebben nagyon sok hasznos információ van, a madáretetésről, odúkészítésről.

si_20171111_075237.jpg

Első lépés a madáretető készítése volt, ezt a 9 éves fiam csinálta meg, egy nagyobb flakon, 2 ceruza, kötél kellett hozzá. A műanyag flakon alját egymásra merőlegesen fúrd át a ceruzákkal, úgy, hogy mind a két oldalon kilógjon a ceruza, ez lesz a madárülőke. Majd a madárülőke közelébe csinálj négy akkora lyukat, hogy kiférjenek rajta a magok. Ezután már nincs más hátra, mint feltölteni magokkal és felkötni a fára.

si_20171109_085625.jpg

A fészekrakó odú egy igazi, apával közös tevékenység. Kell hozzá fa, fűrész, szögek és veszélyes vegyszermentes pác. A madármegfigyelő könyvünkben benne van egy odú tervrajz, de interneten számtalan tervrajzot lehet találni (pl. https://www.skil-szerszamok.hu/utasitasok-lepesenkent/madarodu-keszitese.html). Nagyon fontos, hogy a fára ne szögeljétek, hanem kössétek az odút és az etetőt. Valamint aki elkezdett madarat etetni, itatni, mindig gondoskodjon arról, hogy legyen elég eleség és innivaló, mert erre a madárkák számítani fognak.

si_20171109_090223.jpgHa ezt megcsináljátok, akkor nincs más hátra, mint gyönyörködni az odalátogató madarakban.

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy like-ot, oszd meg másokkal is, valamint kövess minket a Facebookon, illetve Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről.

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása