Dr Martens
2017. november 28. írta: Ízelítő

Dr Martens

Egyik este a fiúknak Csukás István Pom Pom meséit olvastam, amiben a következő nagyon vicces rész gondolkoztatott el: „Gombóc Artúr a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta, mint aki éjjel-nappal ezen töri a fejét: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon." (Részlet Csukás István: Pom Pom meséi - Szegény Gombóc Artúr .)

Majdnem így vagyok én is a Martens bakancsokkal. Ha rákeresünk az interneten, akkor számtalan Martens létezik, van virágos, fehér, a klasszikus fekete, Swarovski kristályos, szegecses, Tini nindzsa teknőcős, lakk, sárga, piros, 6, 8, 14 lyukú, napestig sorolhatnám.

stock-photo-shoes-boots-style-punk-dr-martens-doc-martens-b6d3195d-0eb0-4d89-88fb-22983353ad7e.jpg

   A kép forrása a képekre kattintva érhető el.

Régebben azt gondoltam, hogy a Martens bakancs 100 %-ig angol múlttal rendelkezik. Hát nem. Egyszer volt, hol nem volt Dr Klaus Martens, aki orvosként szolgált a német hadseregben, 1945-ben egy síbaleset során eltörte a bokáját. Mivel évekig hordta a kényelmetlen katonai bakancsot, tudta, hogy ez a sérült bokáján nem fog segíteni. Ezért alkotott egy olyan bakancsot, aminek a felsőrésze bőrből készült, ehhez varrta hozzá a gumiabroncsokból készített talpat. A prototípus nem volt szép, de kárpótolta Martenst a kényelem. Később találkozott egy régi barátjával, akivel el kezdték gyártani a Martens bakancsokat. Ezt követően fedezte fel az 50-es években az angol Griggs Vállalat, akik megvették a kizárólagos készítés jogát. Igy került Angliába, s innen indult hódító útjára a Dr Martens bakancs. Angliában lekerekített sarkakat és erős sárga varrást kapott.

Az 1960-as évektől különböző szubkultúrák fedezték fel maguknak ezt a tökéletes lábbelit, de talán napjainkban jött el annak az ideje, hogy évszaktól, korosztálytól, zenei ízléstől függetlenül bárki felvegye. A Pinteresten izgalmas outfitekből tudtok inspirálódni, lehet elegáns, laza, nyári, téli ruhákhoz viselni.

Ha új bakancsot akarsz vásárolni, akkor Budapesten az Astoriánál található Martens boltot keressétek fel, van webshopjuk is. Ha elsők között szeretnéd a legújabb limitált Martens modellt hordani, akkor rendelj Angliából. A megrendeléstől számított 2-3 munkanap alatt megérkezik. Ha viszont használt Martenst keresel, akkor az interneten vagy instagramon érdemes kutatni vintage boltok után, ahol nagyon különleges és egyedi használt darabokat találsz. 

temppic_1.jpg

     Saját fotó

A vegán életmódot folytatóknak sem kell lemondania erről a bakancsról, mert rájuk is gondolt a Martens, 1460 Vegan Black néven kapható a műbőr bakancs. Személyes tapasztalat alapján állíthatom, hogy ez a bakancs is puha, kényelmes és megadja a Martens életérzést.

Ha viszont lapul a szekrényed mélyén egy Dr Martens bakancs, akkor vedd elő, fényesítsd ki, mert itt az ideje, hogy felvedd!

temppic_2.jpg

Saját fotó

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy like-ot, oszd meg másokkal is, valamint kövess minket a Facebookon, illetve Instagramon is, hogy ne maradj le semmiről.

süti beállítások módosítása